Amb el mar de pantalla

martes, 22 de junio de 2021

Fa una mica de vertigen...i molta satisfacció









 14 anys de llibres, converses i moltes vivències

El setembre de 2007 vaig acceptar conduir el Club de Lectura d'Adults de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, que fins al moment portava el meu amic Joan Martorell. I vaig descobrir que això d'un Club de Lectura era molt més que un intercanvi d'opinions sobre una lectura comuna,  que era, també, un espai de relació ideal per interactuar i compartir vivències, records i percepcions distintes. Un espai on s'establien amistats i/o complicitats i on s'havia d'aprendre, per força, a respectar punts de vista i opinions ben diverses de les teves. 
I, sobretot, que resultava una estona estimulant i, sovint, molt divertida.
Ja, a la primera sessió, vaig plantejar què n'esperaven. El Club no havia estat ideat des d'un punt de vista temàtic: novel·la històrica, novel·la negra, novel·la romàntica, novel·la social, assaig, poesia, teatre..., sinó com una sèrie de lectures del gènere i del tipus que fos, que puguessin interessar les persones - majoritàriament dones, majoritàriament de mitjana edat i gent gran... - que s'hi aplegaven.
La resposta va ser prou unànime: en principi no volien best-sellers, llibres que es trobessin als aparadors de llibreries i biblioteques, últimes novetats, sinó autors que pensés que podia ser interessant descobrir. I encara una condició més: dins del possible, no havíem de repetir els escriptors. Un cop coneguts, cadascú ja s'encarregaria de buscar-ne  altres títols, si els havia trobat prou interessants.
Pel que fa a mi, a l'hora de fer cada mes la tria hi havia una dificultat afegida, gens menor, per cert: fos quin fos el títol, calia que a la Xarxa de les Biblioteques de la Diputació de Barcelona, a la qual pertany la nostra biblioteca, hi hagués uns 25 exemplars disponibles, ja que en acabar una sessió es tornen els exemplars ja llegits i  cada membre del Club s'endú  el del mes pròxim, amb la fitxa corresponent ja encartada.
Fins a on hem pogut, ens hem mantingut fidels al nostre determini inicial, i en pocs casos hem repetit autors - aquests últims anys, sí, en comptades ocasions, bé perquè el catàleg se'ns escurçava o bé perquè el nou llibre d'un escriptor ja comentat s'ho mereixia - i hem fugit de premis i novetats , tret de quan l'autor ens havia de visitar o hi havia alguna conmemoració per celebrar.
Han estat més de 150 títols - algún mes, per circumstàncies diverses, n'hem llegit més d'un - i més de 130 autors, els que ens han aportat les seves històries, reflexions, els seus estils i obsessions... els que ens han acompanyat les tardes de l'últim dissabte de mes.
Ara, mirem el llistat, que la Núria R., una de les components més antigues ens ha regalat per a auxili de memòries més febles o menys sistemàtiques, i , la veritat, ens sentim satisfets del camí recorregut.
Cada entrada de la llista té associats records i persones, algunes de les quals malauradament ens han deixat definitivament, però que sovint apareixen en les nostres converses i en els nostres pensaments: la Rosa, la Lali, la Manoli... D'altres, en canvi s'han fet a un costat perquè la vida els ha dut per altres camins i han deixat lloc a d'altres que s'esperaven. Totes, però,  reapareixen en el record en repassar l'inventari que avui tenim a les mans.
Però mirant cap endavant, està clar que encara queden forats a l'última pàgina de la Núria R., i que se'n poden afegir més, amb altres títols i autors. 
Segurament, al voltant de les taules o a la terrassa dels llimoners les cares aniran canviant, però és bonic pensar que entre tots haurem mantingut aquest espai de trobada literària, i molt més, al llarg de tants anys i de tantes lletres.






No hay comentarios:

Publicar un comentario