Amb el mar de pantalla

domingo, 25 de octubre de 2020

Contigo en la distancia, CARLA GUELFENBEIN

 

La lectura del Club de les jardineres

"Una novela de suspense literario construida con gran eficacia narrativa en torno a un memorable personaje femenino y al poder de la genialidad. La autora ha sabido entrelazar amores y enigmas con una escritora a la vez compleja y transparente"

Això manifestava el jurat del XVIII Premio Alfaguara de Novela, presidit per Javier Cercas i compost per Hèctor Abad Faciolince, Ernesto franco, Berna González Harbour, Concha Quirós y Pilar Reyes, d'aquesta novel·la que parla d'amor i de trampes, de talent i d'enveges, de mentides i autenticitats.

La seva autora, nascuda a Santiago de Xile el 1959, que ha exercit com a publicitària i directora d'art i editora de moda a la revista Elle de Xile, confessa el que ha representat des de ben jove l'escriptura en la seva vida: Sempre he escrit. L'escriptura va ser per a mi un lloc on acudir, un refugi. Des dels nou anys més o menys vaig començar a escriure i a llegir molt, també. És una cosa que li dec a la meva mare, professora de Filosofia a la Universitat, que guiava les meves lectures. 

Sobre l'acusació que "fa literatura per a dones", l'autora contesta amb una defensa de la universalitat dels sentiments: He estat acusada d'escriure una literatura sentimental, així com que sóc una escriptura per a dones. No pretenc defensar-me , perquè no sóc la persona indicada per fer-ho. La meva convicció és que els sentiments són part intrínseca de l'ésser humà , i que els grans esdeveniments  de la Història, però també els petits moments de la vida, es belluguen per una barreja, no sé si equitativa, entre la ment i el cor. Per tant, els sentiments no són un patrimoni exclusiu de les dones.

Contigo en la distancia, que ha estat definida com una obra de suspens sobre els amagatalls del talent i de l'amor, va de secrets i diversos misteris. Fins i tot la mateixa trama n’amaga un, ja que és un homenatge a una escriptora cubana, Clarice Lispector. La protagonista principal, que curiosament és l'única dels quatre personatges principals que no té veu narrativa, és una amalgama de l'escriptora ucrania-cubana i d'aspectes de la vida de la mateixa autora.

La història teixeix la vida de quatre personatges: Vera Sigall, la misteriosa i excèntrica escriptora que, ja vella, porta una vida solitària i allunyada de la societat i la literatura, Daniel, l'única companyia tolerada per la vella enigmàtica, que és un arquitecte frustrat professionalment i personal, Emilia, una jove traumatitzada que investiga l'obra de la mítica escriptora i Horacio Infante, un reconegut poeta, que va tenir un paper molt important a la vida d'aquestes dues dones en els ja allunyats anys 50.

El llibre juga amb alguns elements d'intriga que no resulten absolutament significatius ni acaben sent plenament resolts, però sobretot explora el món dels sentiments i de les pors derivades de la trajectòria personal i el context històric dels diversos personatges, i s'endinsa en l'anàlisi de l’escriptura de creació, de la rivalitat i la genialitat dels escriptors, i profunditza en els processos de creació i els mecanismes de la ficció en la literatura. 

Contigo en la distància és una novel·la que, malgrat jugar amb diverses veus narratives i fer salts en el temps, resulta de fàcil i entretinguda lectura. 


 


No hay comentarios:

Publicar un comentario