Egoistament trista
domingo, 28 de noviembre de 2021
Almudena, siempre
Egoistament trista
domingo, 21 de noviembre de 2021
Una bona novel·la que planteja un amor, que no és el meu

sábado, 20 de noviembre de 2021
Una altra relectura deliciosa
Stoner, de John Williams
Havia llegit aquest llibre, recomanat amb molt interès per una amiga, el 2012, quan Edicions 62 l'acabava de traduir al català.
Pot semblar una frivolitat, però ja només la portada, amb l'home vestit tan austerament i clàssic, assegut en una butaca solitària, sota el con de llum de la lampareta, i empetitit i alhora abrigat per una enorme biblioteca, de la que no veiem els límits, ja em va predisposar favorablement.
Després, la seva lectura em va fascinar i desvetllar tota una sèrie d'afinitats entre el protagonista, jo mateixa i persones que m'eren molt pròximes sentimentalment.
No el vaig poder recomanar a tots els Clubs de Lectura, perquè en aquell moment no n'hi havia prou exemplars disponibles a les biblioteques, però, quan fa unes setmanes, un altre amic m'hi va fer pensar, el vaig treure del prestatge i l'he tornat a llegir, sabent que ara sí que n'hi hauria suficients ... Déu meu, com he tornat a disfrutar-lo!
El nom del seu autor, no em deia res en especial, per tant, he hagut d' investigar a les poques pàgines web que en parlen. Ara ja en sé una mica més.
John Williams, novel·lista, poeta i professor, va néixer el 1922 a Clarksville, al nord-est de Texas.
Es va matricular a la Universitat de Missouri, però malgrat que va demostrar talent per a l'escriptura i la representació, va abandonar els estudis, en acabar el primer curs.
Tot seguit, va col·laborar en diverses publicacions i emissores de ràdio, fins que el 1942 es va allistar a l'exèrcit de l'aire.
En els dos anys que va passar com a sergent a l'Índia i a Birmània, va aprofitar per escriure l'esborrany de la que seria la seva primera novel·la. Nothin but the Night (1948), que va aconseguir que li publiqués una petita editorial, en tornar a casa, tot i que posteriorment ell mateix la rebutjaria.
Aleshores es va tornar a matricular a la Universitat, a Denver, on es va llicenciar i obtenir un títol de postgrau, i on, d'ençà del 1954, va exercir de professor. Allà, va crear el Programa d'Escriptura Creativa i va formar part del seu equip docent, fins que es va jubilar, amb 63 anys, el 1985.
Durant aquests anys en què va desplegar una intensa activitat docent, va publicar dos llibres de poemes: The Broken Landscape: Poems (1949) i The Necessary Lie (1965), i tres novel·les més: Butcher's Crossing(1960), Stoner (1965) i Augustus (1972) , que va ser guanyadora del National Book Award, el 1973.
Va morir a Fayeteville, Arkansas, l'any 1994.
John Williams va ser un escriptor de pocs llibres i de vida tranquil·la, i encara que va ser un autor moderadament llegit durant la seva vida, ha estat pòstumament que el seu nom i els seus llibres han esdevingut plenament valorats i traduïts a diversos idiomes.
La seva novel·la indiscutiblement més coneguda, reconeguda i valorada és Stoner, actualment considerada una novel·la de culte.
Ens narra la vida de William Stoner - una vida que, curiosament, guarda alguns paral·lelismes amb la de l'autor -, un fill únic d'uns camperols de Missouri que és matriculat a la Universitat de Columbia per estudiar agricultura i tornar a casa a ajudar al pare amb els nous coneixements ampliats. Però, als pocs mesos, de començar una carrera que estudia amb disciplina però que no li interessa en absolut, Stoner descobreix una vocació imperiosa que el du a decantar per la Literatura i la docència i que conduirà i marcarà tota la seva vida.
És Stoner una novel·la trista? La vida del personatge no és precisament un camí de roses, perquè l'idealista professor universitari ben aviat descobreix que la realitat, tant a nivell professional com a nivell afectiu i personal, s'allunya fatalment dels seus somnis, pels quals no sempre es veu amb forces de lluitar.
Tanmateix, el mateix John Williams, afirmava en una entrevista: " Crec que és un veritable heroi. Molta gent que ha llegit la novel·la pensa que l'Stoner va tenir una vida trista i dolenta. Jo penso que va tenir una molt bona vida. Ell feia el que volia fer, sentia la importància del treball que realitzava. El seu treball li va donar un tipus d'identitat i li va fer ser el que era".
Per damunt d'aquesta controvèrsia, penso que, en definitiva, Stoner és una molt bona i bellíssima novel·la.
El personatge del protagonista - aquest Stoner tan discret i fiable, aquest home tan sol, però enamorat de la Literatura, on troba la raó de ser i un refugi, aquest ésser absolutament autèntic i conseqüent, tan capaç d'estimar i d'acceptar, i, indiscutiblement, amb més resiliència que capacitat de reacció - em desperta una absoluta empatia que me'l fa entranyable i inoblidable.
Els altres personatges principals: els seus col·legues o rivals de la universitat, l'Edith, la seva neuròtica, i aquesta sí que dissortada dona, la Katherine, l'àngel que posa un parèntesi de dolçor en la vida del protagonista... i els més secundaris: la filla, la Grace, víctima dels capricis de la mare, els pares, pagesos lligats a la terra que no comprenen el fill, però l'accepten, etc. estan perfectament dibuixats i tenen prous contrastos interns com per resultar versemblants i creïbles.
El llibre té descripcions de paisatges i de personatges magistrals: Hi havia exuberància i lluentor en les fulles del gran om del pati de darrere, i l'ombra que projectava posseïa una frescor intensa que li resultava familiar. L'aire era dens, impregnat d'una espessor que englobava les dolces fragàncies de l'herba, de les fulles i de les flors, barrejades i mantingudes suspeses. Va tornar a sospirar fondo; es va sentir la respiració rogallosa i va notar que la dolçor de l'estiu se li acumulava als pulmons, o, La pell de la Katherine, que des de la distància semblava freda i pàl·lida, amagava un to rosat i càlid, com si un devessall de claror circulés sota un besllum lletós. I igual que la pell translúcida, la serenor, l'aplom i la timidesa que ell li havia atribuït ocultaven una calidesa, un enjogassament i un humor la intensitat dels quals era possible gràcies a l'aparença que els disfressava. Però, al meu parer, el més aconseguit és la riquesa conceptual en la reflexió vital: El quaranta-tresè any de la seva vida, en William Stoner va aprendre el que altres molt més joves havien après abans que ell: que la persona que s'estima al principi no és la persona que s'estima al final, i que l'amor no és un fi, sinó un procés en el decurs del qual una persona n'intenta conèixer una altra.
Tot el relat és escrit amb un estil clar i precís, molt equilibrat en l'estructura de les diferents accions i temes i manté l'interès del lector fins a l'última pàgina.
Potser Stoner és considerat un clàssic, una obra mestra, perquè narra la vida i transformacions d'un personatge des del seu mateix interior. A mi, tanmateix, m'ho sembla perquè m'ha regalat un personatge que m'estimo, gairebé com si fos real.
sábado, 13 de noviembre de 2021
El periodista/novel·lista que ens explica la seva família
Per a salvatges, les novel·les de Faulkner

viernes, 5 de noviembre de 2021
Una nova i deliciosa trobada
El privilegi del Club de Lectura de les Jardineres
Gairebé cada mes ho consigno, però el cert és que mes rere mes em sorprèn la meravella d'aquest Club d'amigues a l'entor del llibre.
Que un grup d'aproximadament vint dones, que fa cinquanta-sis anys van acabar els seus estudis conjunts - Jardinera Educadora, a l'aleshores CICF - es reunexin desde fa més d'onze temporades per comentar un llibre, posar-se al corrent de les seves vides i xerrar i riure com a adolescents - amb el suport inestimable del grup de whats que manté el cordó umbilical ben greixat - un cop al mes, provinents la majoria de Barcelona, però altres de Tarragona, Madrid, l'Atmella, Mataró, Les Fonts, Vilanova, Llofriu i Sabadell, no sé si té un mèrit extraordinari, però sí sé que ens proporciona una més que extraordinària compensació.
Evidentment, no tots els mesos hi podem ser totes - hi ha compromisos que se solapen, obligacions familiars, alguna indisposició temporal... - però el grupet sempre és prou animat i el llibre en qüestió queda ben trinxat i comentat.
Ahir, va ser el torn de Nada, de Carmen Laforet, perquè no podíem deixar de fer-nos ressó del centenari del naixement d'aquesta autora tan notable, que enguany celebrem.
Vam comentar diversos temes, sobre els quals hi ha havia matisos i opinions una mica contrastades, però amb un acord general en la qualitat literària de l'obra i de com de sorprenent resultava que una jove de 22 anys fos capaç d'aquest nivell de fabulació i domini de la narració, i que, a més, una obra tan poc "del règim" sortegés la censura i fos mereixedora del Premi Nadal del 44, el que inaugurà la trajectòria d'aquest important certamen.
Va sorgir el tema de la dificultat de no identificar l'autora amb el personatge d'Andrea: massa coincidències, encara que ella sempre afirmés que es tractava d'una ficció. Necessitat de "salvar" la seva família real? Va ser Laforet una pionera en la tècnica de l'autoficció, tan de moda en l'actualitat?
També vam parlar dels tints valleinclanescos, esperpèntics, amb què descriu els protagonistes i les situacions, i de la versemblança o no d'un conjunt de personatges tan al límit, com són els pobladors de l'asfixiant pis del carrer Aribau. Va ser realment tan generalitzada la misèria econòmica i moral entre la classe mitjana en acabar la guerra? És adequat afirmar que la novel·la és un fidel retrat de la Barcelona de la post-guerra? I aquí, com sol passar, un ventall d'anecdòtes de familiars i coneguts que il·lustraven el tema en qüestió.
Com no podia ser d'una altra manera també vam parlar de la vida i personalitat de l'autora, la visió de les quals havíem completat amb el visionat d'un reportatge recentment emès per televisió. Va ser realment la "chica rara", que anomenava Carmen Martín Gaite? Va ser una víctima de les circumstàncies personals i de l'època que li va tocar en sort? No va ser prou valenta per dur a terme els seus somnis, i es va embolicar en una vida que no desitjava? El seu cas va ser el típic de "morir d'èxit"? El seu triomf tan esclatant amb Nada va ser una llosa que la va aclaparar en els intents de seguir escrivint?
Va haver-hi quòrum absolut respecte a la bellesa i brillantor del seu estil i de la meravella d'algunes descripcions, comparacions i imatges.
I després... Les que vam poder ho vam rematar amb un bon dinar en què van ser presents les confidències i les rialles, també com sempre.
Quina sort, aquest Club de lectura i amistat!
📚🌹💞📚🌹💞📚🌹💞📚🌹💞📚🌹💞

