lunes, 31 de mayo de 2021
Un vidre que talla i il·lumina
domingo, 30 de mayo de 2021
Gaudint de la ploma contundent de John Steinbeck

Les millors sessions dels Clubs de Lectura són aquelles en què es fa evident que el llibre i l'autor proposat han agradat, han estat considerats dignes de ser recordats i, fins i tot, han deixat ganes de seguir explorant en altres títols de la mateixa ploma.
Això és el que va passar ahir al Club de Lectura d'Adults de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, l'últim de virtual, si tot va bé.
No érem gaires membres - deu, concretament - perquè el cansament i les dificultats de les pantalles desanimen a moltes persones, o perquè, com algú va apuntar, arriba el bon temps i les agendes s'omplen d'altres entreteniments - però els que hi vam ser, crec que vam gaudir molt de la més d'una hora de reunió.
El, o els, llibre/es havien agradat molt.
Alguns ja havien fet alguna lectura juvenil/acadèmica d'El poni roig, per exemple, però redescobrir-lo amb la maduresa de tantes altres lectures a les espatlles, i valorar la bellesa, dins de la duresa, dels relats va ser una nova descoberta.
Quant a La perla... una autèntica perla de la narrativa curta dins de la totalitat de la literatura universal i una mostra del realisme social, esquitxat de lirisme de l'autor californià, no ens va decebre ni espantar, malgrat la tragèdia que narra.
Vam parlar de les similituds amb la tragèdia grega pel fatalisme determinista i pel maniqueisme entre el bé i el mal, la llum i l'ombra, de l'estil poètic i depurat de qui narra una faula que ha nascut en l'oralitat, de la mestria de la prosa, de la denúncia social i de la defensa dels més miserables en plena Depressió, del disseny tan efectiu d'alguns personatges, com el capellà o el metge, de la plasticitat d'algunes descripcions de paisatges i situacions que denoten la formació i solvència d'aquest autor com a guionista cinematogràfic, de les versions cinematogràfiques de moltes de les seves obres...
Vaig tenir la sensació, i la satisfacció, que John Steinbeck continuarà sent explorat i gaudit per alguns dels membres d'aquest Club d'amics lletraferits.
I el pròxim mes, si tot va bé, ja ens retrobarem presencialment, al pati dels llimoners de la Biblioteca, amb totes les mesures sanitàries recomanades i amb la il·lusió de veure'ns in person i de recuperar algunes cares que no han pogut participar de les sessions telemàtiques, per comentar La mida justa, de Jostein Gaarner, intercanviar recomanacions per a les lectures d'estiu i desitjar-nos unes felices i reparadores vacances.

jueves, 27 de mayo de 2021
Per què deu ser que riem tant?

martes, 25 de mayo de 2021
D'això n'han fet versions en format conte?

lunes, 17 de mayo de 2021
Un Hamnet convertit en Hamlet
miércoles, 12 de mayo de 2021
Mai més!
Ensopegar per recordar
La meva ciutat, com moltes altres a tot Europa, s’ha sumat al projecte Stolpersteine, terme alemany que podríem traduir com llambordins per ensopegar-hi. La iniciativa, aprovada per unanimitat al ple municipal del maig de 2018 a proposta de la Comissió de Memòria Històrica, s’ha culminat, finalment, el 8 de maig d’enguany, amb el descobriment dels disset stolpersteine que homenatgen disset vilanovins, o residents a Vilanova i la Geltrú, deportats a camps nazis, molts dels quals no en van tornar.
Llambordins per ensopegar-hi? Lleument, però, només el necessari per mirar a terra, llegir el text de la plaqueta de llautó, i després aixecar la vista per mirar l’última casa on va residir voluntàriament la persona referenciada, abans de ser deportada.
Els stolpersteine, cubs de ciment de 10 cm, amb la làmina superior de llautó on, gravades a mà com a senyal de respecte a la persona recordada, es troben les seves dades essencials, van ser ideats per l’artista alemany Gunter Demnig el 1990 amb la intenció de crear un monument disseminat per tots els carrers dels països d’on aquestes víctimes havien estat arrabassades, i són creats manualment per ell i els seus col·laboradors com una mostra de respecte i humanitat a la brutalitat de la seva sort a mans del nazisme.
El primer stolpersteine va ser col·locat el 16 de desembre de 1992, data en què es complien cinquanta anys de l’ordre de Himmler per a la deportació de “gitanos”, davant de l’Ajuntament de Colònia. D’ençà d’aleshores se n’han col·locat més de 75.000 a més de 1.800 ciutats d’una vintena de països europeus (Alemanya, Àustria, Hongria, Holanda, Bèlgica, Espanya, Polònia, Itàlia, Noruega…), sent el primer de l’Estat espanyol el de Navàs, el 2015, en homenatge a Antoni Barberà Pla.
La contribució vilanovina en aquest emotiu i necessari projecte és una molt bona notícia. En primer lloc, perquè recordar els que van ser perseguits, deportats i, en molts casos, assassinats per defensar l’autèntica democràcia i lluitar contra el feixisme és un deure per a les generacions posteriors que els devem, com a mínim, el record i la memòria.
En segon lloc, perquè fer-los presents en els seus carrers, davant de les cases o espais que van habitar, ens ha d’actualitzar a cada pas aquell “mai més” que no ens podem permetre d’oblidar.
I en tercer lloc, perquè la iniciativa de sembrar els carrers de Vilanova i la Geltrú de llambordes on “ensopegar” i desentumir la nostra flaca memòria ha estat promoguda per un grup de vilanovins i aprovada i portada a terme per tot el ple municipal, que ens representa a tota la ciutadania, per una vegada disposada a “ensopegar” tots junts.
martes, 11 de mayo de 2021
Univers Austen
lunes, 3 de mayo de 2021
Lo breve , si bueno, dos veces bueno

sábado, 1 de mayo de 2021
Retrobaments que distancien

Pluja d'estels, Laia Aguilar
La Laia Aguilar és una jove escriptora nascuda a Barcelona l’any 1976, llicenciada en Comunicació Audiovisual. Treballa en el món de la televisió i ha participat com a guionista en sèries com ara Zoo, Ventdelplà, El cor de la ciutat, Infidels, Olor de colònia i Merlí, entre d’altres. És professora d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès i professora de guió a la Universitat Internacional de Catalunya.
Literàriament, comença cultivant el gènere del conte, i l’any 2009 publica la seva primera novel·la: Les bruixes de Viladrau. Pare de família busca… és la seva segona novel·la. El 2016 arriba una novel·la juvenil molt personal, Wolfgang (extraordinari), que protagonitza un nen superdotat d'onze anys amb una imaginació desbordant que somia convertir-se en un gran pianista, i que és guardonada amb el Premi Carlemany per al foment de la lectura. L'any 2018 publica Juno, que es fa ressò de la soledat i la desesperança dels menors tutelats. El 2020 fa el salt a la nove·la d'adults amb Pluja d'estels, Premi Josep Pla d'aquest mateix any, que narra el retrobament d'un grup d'amics marcats per una tragèdia que han mirat d'oblidar sense èxit durant 5 anys.
Encara abans de llegir els apunts biogràfics que he trobat a Internet, Pluja d'estels ja m'havia transportat al record d'algunes sèries de TV3, quan encara me les mirava. Amb les seves virtuts i les seves mancances.
És innegable que la narració és amena, que el guió és àgil i està prou ben lligat, que enganxa i que resulta una lectura que et crida i que has d'enllestir en poques sessions. S'hi reconeixen també els tics de la moderna narrativa catalana i d'una escriptura treballada i correcta, esquitxada de referències musicals d'una generació molt concreta, pinzellades de gastronomia i referències paisatgístiques prou conegudes. Amb tot..., i al meu parer, la història de la crisi dels quaranta, agreujada per una tragèdia que no s'ha acabat de pair ni resoldre, no aporta cap profunditat ni novetat. La temàtica és recurrent i els personatges tenen un tractament massa televisiu, massa superficial, massa d'efecte immediat. Les passions i tensions que els belluguen són apuntades però no aprofundides. Hi veig la sèrie, o la pel·lícula, però el llibre no em deixa cap pòsit de literatura memorable. Em quedo més aviat amb el personatge de Wolfgang, de la novel·la juvenil més aclamada de la mateixa autora, que un dels meus néts em va recomanar fa uns estius perquè ell l'estava llegint mentre passaven uns dies a casa nostra.
Sóc conscient que aquesta és una opinió molt personal i que molts lectors devorarán Pluja d'estels - com d'altra banda he fet jo mateixa i com recomano que facin els amants de la lectura que se t'endu - i gaudiran d'unes estones de distracció pura, que ja és molt d'agrair en els moments actuals. Segurament els meus gustos literaris personals i la necessitat de trobar en allò que llegeixo fragments que em commoguin o personatges i reflexions que m'acompanyin després de tancar el llibre, m'inhabiliten per valorar justament aquesta novel·la.
O potser, simplement és que m'estic fent vella a marxes forçades.