Amb el mar de pantalla

miércoles, 24 de marzo de 2021

Xerrades de l'Aula, al canal Blau TV

 

Conferència programada pel dia 27 de març



Literatura  de senyors i  senyores….

 Amb aquesta frase, la Mercè Foradada posa un “qualificatiu” al seus llibres. La frase, extreta  amb la  que els seus fills comentaven alguna pel·lícula que veien en les que no hi havia una acció contundent, ni corredisses, ni lladres ni serenos més aviat un fluir tranquil de la narració, una exploració dels sentiments de les persones i d’introspecció de molts del seus personatges.

L’escriptora Mercè Foradada ens ofereix ara una nova novel·la i aquest ha estat en part el motiu, l’altre es parlar de literatura, que sigui la protagonista de la propera Xerrada de l’Aula que podem veure i escoltar el proper dissabte dia 27 a les 16 hores i el diumenge dia 28 a les 12'30 hores.  Així doncs comptarem amb la presència de l’escriptora que ens parlarà de “Literatura de  senyors i  senyores….”

Mercè Foradada nascuda a Barcelona, amb deu dies ve a Vilanova. Torna a Barcelona i ara  viu a Vilanova i la Geltrú des de fa fa forces anys . Llicenciada en Filologia Catalana, ha exercit com a docent en diversos instituts i escoles. Ha publicat diverses novel·les, En el prestatge, Col·lecció el Balancí Edicions 62 pel que va rebre el Premi Dona de l’any 2001. La narració de la trajectòria vital d’una dona valenta. Velles amb v de vida, Col·lecció El Balanci Edicions 62, un seguit de contes i narracions breus sobre persones d’una determinada edat. Centaures, Editorial Cossetània, 2005 la lluita i trajectòria vital d’una dona. El desig de transcendir. Vilanovines, de l’arxiu a l’evocació, conjunt de biografies sobre dones de la ciutat i que tenen el contrapunt imaginatiu i situa a les protagonistes en algun moment de la vida. Bruixes, que és una novel·la, valenta, audaç i que tracta de l’ús de la llibertat de les persones i dels actes suprems de sacrificis que comporten algunes actituds i decisions. Aquesta narració va guanyar el premi XXIII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó i va ser publicat a l’any 2011 a Cossetània Edicions.

Va seguir amb  La Casa Verda, difícil de definir, després va publicar el llibre petit de contes de Com una reina, on hi ha el fruit d’una bona escriptura que sap anar directe a la fibra, directe al cor i directe a l’anima. Després va publicar Estimades Zambrano fins arribar a Perles Cultivades.

Ha publicat a més alguns contes infantils i va ser una de les escriptores seleccionades en un dels llibres col·lectius de la Marató de TV3.

Ara torna amb l’Amor Quiet.

Un repàs breu de la seva producció literaria:

“En el prestatge”. Col·lecció el Balancí Edicions 62 pel que va rebre el Premi Dona de l’any 2001. La narració de la trajectòria vital d’una dona valenta

“Velles amb v de vida”,Col·lecció El Balanci Edicions 62, un seguit de contes i narracions breus sobre persones d’una determinada edat. La Maria, la Gemma, la Remei, la Susi, la Suson, la Marina, l’Arantxa, la Laieta, la Clotilde i la tia Matildina són dones grans, velles. Passegen per les pàgines d’aquests contes, tot contemplant la desfilada dels seus dies, amb un somriure dolç o una ganyota amarga. Això depèn del color dels records, i de tantes coses. Són deu dones diferents, els seus tarannàs i les seves històries són ben diversos.

“Centaures”. Editorial Cossetània, 2005 la lluita i trajectòria vital d’una dona. El desig de transcendir

Vilanovines, de l’arxiu a l’evocació” , conjunt de biografies sobre dones de la ciutat i que tenen el contrapunt imaginatiu i situa  ales protagonistes en algun moment de la vida.

Bruixes, que  és una novel·la, valenta, audaç i que tracta de l’ús de la llibertat de les persones i dels acte suprem  de sacrificis que comporten algunes actituds i decisions. XXIII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó

La Casa Verda, difícil de definir estilísticament o encasellar-la en un estil concret i determinat  perquè podria ser un conjunt de narracions breus associades o bé llegir-la com una unitat i esdevenir un text a cavall entre una novel·la breu i també en una prosa que en el seu conjunt  agafa determinats tocs  memorialístic. És un text , carregat de sensibilitat, de records, de respecte  i  de lectura deliciosa.

Com una reina aplec de contes , aquestes narracions que tenen força,sensibilitat, algun punt de duresa,en altres hi ha personatges  que transpiren en alguns moments un deix interessant de fina ironia però també la calidesa  d’algun brot de nostàlgia.

La majoria són personatges que sota la necessària pàtina de ficció tenen versemblança, són creïbles , poden ser personatges que possiblement estiguin ara mateix circulant pels nostres voltants. I aquesta és una de les virtuts del llibre .fonamentar la ficció sobre una base ben real , ben quotidiana que fa que mantinguem una certa empatia amb els i les protagonistes, perquè són gent normal, gent segurament com nosaltres que viuen , senten i/o  pateixen les mateixes coses, poden pensar com nosaltres i riure o plorar pels mateixos aconteixements.

Estimades Zambrano Foradada ha sabut reflectir, en la seva narració petits fragments de l’obra de la filòsofa de Vélez-Málaga que mai es va poder desempallegar de la seva (extremada) modèstia, entusiasme i desmesura en els seus afectes, ni dels seus cabdells, que van tramar una de les obres filosòfiques més importants que s’han donat en el segle xx espanyol, des de l’exili.

Perles cultivades, publicada per edicions Saldonar. Colpidor. El llibre té moments d’una duresa real. Les condicions en que viuen molts del “protagonistes anònims” de la narració, represalits , refugiats, gent expulsada del seu territori. Els horrors d ela guerra i de les matances i violacions del drets humans no s’amaguen , són un element més que cal tenir en compte i molt en la seva lectura com elements del “mal” que ajuden a fer emergir amb més contundència les accions de la “bondat” i de la solidaritat

 

Parlarem  de literatura de la construcció literària, de la construcció dels personatges, de la construcció de la trama, de com evolucionen els protagonistes…. i també, com no podia ser d’una altra manera,  del seu nou llibre que acaba de sortir  “L’amor quiet” Un retrat Epistolar de la Barcelona Benestant”. Ed Saldonar. Barcelona febrer 2021.

El tercer trimestre començarà el dissabte 10 d’abril amb la xerrada 30 anys de l’Aula (1991-2021).

Bones vacances!

No hay comentarios:

Publicar un comentario