per l'Òmnium dins de la iniciativa les Baumes de l'Estany, a l'hotel rural La Sala de Camós, a pocs metres de l'església de Sant Vicens de Camós.
sábado, 30 de octubre de 2021
Les bruixes i el regal de Camós
per l'Òmnium dins de la iniciativa les Baumes de l'Estany, a l'hotel rural La Sala de Camós, a pocs metres de l'església de Sant Vicens de Camós.
domingo, 17 de octubre de 2021
No eren bruixes, eren dones
jueves, 14 de octubre de 2021
Impotència
La petita col·laboració a La Fura d'avui
Compassió, però, sobretot, impotència
Vint-i-dos dies de sentir rugir i escopir foc al volcà: més d’una desena de milers de persones evacuades o confinades, més d’un miler d’edificacions engolides per la lava, més de 500 hectàrees devastades: poblacions, cultius, camps de plataners, polígons industrials, ramats i bestiar… (repeteixo més perquè malauradament la vomitada de dades funestes s’actualitza i augmenta hora a hora), multitud de vies de comunicació interrompudes i un núvol de cendres i gasos susceptibles d’esdevenir tòxics que s’estén sobre La Palma i molt més enllà.
Mentrestant, es reprodueixen els tremolors profunds que avisen que el magma segueix actiu i amenacen que s’obrin noves boques que expulsin més foc. I aquest diumenge ens hem despertat amb la notícia que s’ha produït el trencament de la paret nord del Cumbre Vieja, per on s’expel·leix material incandescent i roques gegants de l’alçada d’una casa de tres pisos.
Li diuen emergència geològica, processos de transformació d’una illa encara jove, però em sembla una catàstrofe a càmera lenta, una successió d’imatges dantesques que, malgrat la seva innegable grandiositat, no puc contemplar des d’un punt estètic o evolutiu.
Per damunt de l’espectacle encès, se’m superposen les imatges –vistes o imaginades– de totes aquelles persones que han hagut d’abandonar els seus paisatges quotidians, les seves collites, els seus animals, les seves cases –i qui diu casa diu vida viscuda: objectes carregats d’història personal, fotografies, llibres, roba, regals amb vivències associades… tot allò que t’ha acompanyat al llarg d’una gran part de la vida– i han de contemplar, o imaginar, com la lenta o no tan lenta progressió de la lava ho fon tot amb la insensible llengua de foc.
Sento una immensa compassió –en l’accepció reivindicada per Kundera: “En els idiomes derivats del llatí, la paraula “com-passió” significa no podem mirar impertèrrits el sofriment de l’altre […] tenir compassió significa saber viure amb l’altre la seva desgràcia, però també sentir amb ell qualsevol altre sentiment: alegria, angoixa, felicitat, dolor”– pel dolor de les seves pèrdues, per la por i la incertesa del seu futur, però encara més sento impotència.
Impotència davant de la incapacitat de defensar-nos d’aquestes forces de la natura que els segles no ens han ensenyat a respectar; impotència per no haver sabut evitar, ni preveure prou, les conseqüències d’habitar les zones volcàniques; impotència perquè l’enorme desplegament de mitjans tècnics i científics (geòlegs, vulcanòlegs, equips de bombers, agents forestals, forces armades…) no és capaç d’aturar i minimitzar la tragèdia.
Sí, compassió per La Palma i tots els “palmeros”, però, sobretot, impotència davant de la fragilitat de la condició humana.
lunes, 4 de octubre de 2021
La quarta de la Vigan: també addictiva

viernes, 1 de octubre de 2021
Vocació de clubaires
Club de lectura de les Jardineres d'octubre: resistim!
Ja era una convocatòria en què sabíem que no hi seríem totes: impossibilitat de desplaçar-se, viatges, obligacions familiars, activitats que se solapen... Però les que podíem anar-hi teníem moltes de ganes de veure'ns les cares - encara que fos amb mascaretes -, de xerrar, de comentar les lectures de l'estiu i d'anar reprenent una normalitat que havíem enyorat tant, que no se'ns va ni passar pel cap d'ajornar la sessió.
Després, per a postres, els maquinistes de la RENFE van decidir d'iniciar una vaga, en apariència justa i civilitzada, que va resultar ser anàrquica i irresponsable, i que va sotmetre les jardineres que vivim fora de Barcelona a uns viatges delirants i pessadíssims.
Mentre esperava un tren anunciat, que no arribava, vaig tenir més d'un cop la temptació de girar cua i disculpar-me, com va haver de fer una altra Jardinera des del Vallès, però quan vaig saber que la que venia de Tarragona estava a punt d'agafar l'AVE per no perdre's el Club, vaig sentir-me molt contenta de no haver pres aquella decisió. Dues hores i mitja després, amb taxi inclòs en el tram final, vam aterrar al Club amb només mitja hora de retard, ja que havíem sortit de casa amb temps de fer un viatge transoceànic.
Va valer la pena, però. Un cop més vam comprovar la felicitat que ens proporcionen aquestes trobades, tot el que compartim a través de les lectures i d'una tan llarga amistat. A més, Les gratituds, de la Delphine de Vigan, que era el llibre a comentar, donava per a molt: sobre la seva bellesa i sobre els efectes diversos en les sensibilitats de totes nosaltres.
Se'ns va fer curt, el Club, amb les presses per anar a la caça dels trens fugisers respectius, totes les lectures personals de l'estiu que al menys calia esmentar, i la planificació del curs que exigia alguns retocs horaris per adaptar-se a les necessitats de totes nosaltres.
I ens en vam anar contentes i vivificades per l'estona compartida. I com sempre agraïdes per la immensa sort de la nostra amistat i d'aquest Club, que resisteix fins i tot a les males passades de la RENFE!

