Amb el mar de pantalla

jueves, 22 de julio de 2021

Diferent, interessant, amb ressonàncies diverses


 





Un cambio de verdad (Una vuelta al origen en tierra de pastores), Gabi Martínez

Un llibre, que no una novel·la, en l'esperit del nature wtitting, que  la solvència de l'autor ha sabut convertir en el relat d'un original i rigorós autoprenentatge. Un llibre que aporta molta informació d'una natura particular i de la cultura dels que hi transiten -  personatges, paisatges, costums, oficis i vida natural, per a mi curiosos i inèdits  tot i pertànyer al meu país -  i que té moments molt aconseguits, combinats amb d'altres que m'han resultat menys interessants.

Desconeixia el periodista, escriptor i guionista Gabi Martínez, celebrat, sobretot, pels seus llibres de viatge, i reiteradament premiat, de qui en faré uns breus apunts.

Neix a Barcelona l'any 1971, fill de mare extremenya. Des de ben jove es defineix com a incansable viatger i marxa cap al Marroc amb la intenció d'escriure la història d'un viatge. L'any 1999 debuta com a escriptor amb Solo marroquí, que  inaugura la seva trajectòria en un genere que, en certa manera, renova. L'any següent, el 2000, publica Anticreta i Diablo de Timanfaya, en el segon dels quals adverteix del risc de possibles erupcions que podrien posar en perill les edificacions costaneres d'algunes de les illes canàries.

Posteriorment van apareixent nous títols: Hora de Times Square (2002), Ático (2004), Una España inesperada (2005), Sudd (2007), considerada per la revista Qué leer i el Periódico de Cataluña una de les millors deu novel·les d'aquell any. Els segueixen: Los mares de Wang (2008), també elegida per la mateixa revista com un dels millors llibres de no ficció de l'any i finalista del  II Premi Internacional de la Literatura de viatges Camino del Cid, Solo para gigantes (2011), escollida com a millor obra de no ficció en llengua espanyola d'aquell any, En la barrera (2012) i Voy (2014).

L'any 2012 rep el premi Continuarà, de TVE de Catalunya per la seva trajectòria literària.

Últimament ha publicat Las defensas (2017), Animales invisibles (2019) i el que m'ocupa, Un cambio de verdad. Una vuelta al origen en tierra de pastores (2020).

Gabi Martínez també ha coaguionat dos documentals Ordinary boys (2008) i Angels&Dusts (2013), i és membre fundador de l'Asociación Caravana Negra per a la difusió de la cultura i la naturalesa i de la Fundación Ecología Urbana y Territorial.

Com havia començat a dir, Un cambio de verdad. Una vuelta al origen en tierra de pastores és, sobretot, un llibre diferent.

És fruit d'una aventura personal radical, d'una immersió en els orígens de la seva mare, que havia estat pastora d'ovelles a la seva terra natal, a la recerca d'una perduda identitat que no sap a quin canvi, potser encara més radical, el durà. 

L'escenari és una regió extremenya anomenada la Siberia per les seves condicions climàtiques no precisament suaus i amables, on l'autor passa uns quants mesos a càrrec d'un ramat d'ovelles, en una cabana sense aigua ni llum. L'estada, que el posa en contacte amb una varietat d'animals que arriba a conèixer en facetes inèdites i que posen a prova les seves condicions físiques, la seva escriptura i el seu model de vida,  i que li obre nous camins, es clou amb la intenció d'aquest "cambio de verdad", que no desvetllaré.

El llibre, ple de records i amb un cert homenatge al naturalista i divulgador Félix Rodríguez de la Fuente, tè ressonàncies a Miguel Delibes i a Jesús Carrasco i la seva magistral Intemperie, encara que en Martínez hi predomina l'enfocament periodístic per sobre de la inspiració més literària d'aquests.




No hay comentarios:

Publicar un comentario