Amb el mar de pantalla

martes, 30 de agosto de 2022

Revisitar la casa

 










Llévame a casa, Jesús Carrasco

 

Jesús Carrasco no és nou en aquest blog ("Impactada", 23/3/ 2014) ni en els meus prestatges.

La seva primera obra, Intemperie (2013), difícil d'oblidar, em va deixar realment impactada, esborronada no només per la força i duresa de la història sinó per l'austeritat, poeticitat i despullada bellesa d'un estil que evocava el millor Delibes.  La segona, La tierra que pisamos (2016) - una ucronía enmarcada a començament del s. XX, que ens situa en un escenari en què Espanya ha estat annexionada per un gran imperi d'un altre país europeu i a un poble d'Extremadura s'hi instal·len les elits de les forces d'ocupació fins que l'aparició d'un home primigeni a l'hort d'na de les privilegiades dinamita el fals paradís - també el vaig considerar remarcable, encara que no hi vaig entrar com a la primera i no em va agradar tant.

Ara, amb un gir temàtic inesperat, ens sorprèn amb aquesta Llévame a casa (2021), que ens retorna als ressecs i austers paisatges castellans per enfrontar-nos a una problemàtica, molt humana, però ben diferent.

La biografia de l'autor es pot resumir en poques línies, perquè com alguns dels seus personatges, la seva vida és gairebé minimalista i viscuda sota el signe de la major austeritat.

Jesús Carrasco  Jaramillo va néixer a Olivenza (Badajoz ) l'any 1972 . 

Posteriorment es va traslladar a Torrijos, un poble de Toledo, on el seu pare, mestre, havia estat traslladat. 

Es va llicenciar en Educació Física, però el seu pas pels instituts com a professor de secundària va ser breu, perquè de seguida es va decantar per l'escriptura , que va començar a conrear com a redactor publicitari.

Després d'un viatge i estada a Escòcia, el 2005 es va instal·lar a Sevilla, on actualment resideix, i on va seguir treballant a la publicitat i dedicant cada com més espai a l'escriptura creativa. 

La seva primera novel·la, Intemperie (2013), el va consagrar com a autor, amb un reconeixement unànime  i universal i la consegüent traducció a més d'una vintena d' idiomes. Va ser triat el millor llibre de l'any pel Gremi de Llibreters de Madrid i va obtenir diversos premis internacionals. Posteriorment se'n va fer una versió com a còmic i una adaptació cinematogràfica, que va dirigir Benito Zambrano el 2019, i que va ser interpretada per Jaime López i Luis Tosar.

La seva segona novel·la, La tierra que pisamos (2016) va ser guardonada amb el Premi de Literatura de la Unió Europea.

Jesús Carrasco es confessa deutor de la millor literatura nord-americana: Raymond Carver, Richard Ford, John E. Williams i Cormac McCarthy​, en qui admira ​el poder literari i humà, amb els seus referents estètics, la cruesa, els paisatges desolats, les emocions descarnades i el salvatgisme que ell defineix com "esa frontera entre lo civilizado y lo animal».

Després, hem hagut d'esperar cinc anys per tenir entre les mans aquest Llévame a casa (2021), que tot seguit comentarem.

En aquesta tercera novel·la s’aprecien diversos trets autobiogràfics – una edat semblant, uns entorns geogràfics comuns... -  encara que la trama s'aparta del que és essencial a la seva vida.

S'ha dit que el tema principal de la novel·la és l’Alzheimer, però penso que el que planteja i revisa són els lligams i les diferències que traven qualsevol relació familiar, la responsabilitat versus els pares quan es fan grans, i el dret a l'autonomia i la relació personal. 

Carrasco diu al respecte: De todas las responsabilidades que asume el ser humano, la de tener hijos es, probablemente, la mayor y más decisiva. Darle a alguien la vida y hacer que esta prospere es algo que involucra al ser humano en su totalidad. En cambio, rara vez se habla de la responsabilidad de ser hijos. Llévame a casa trata de esa responsabilidad y de las consecuencias de asumirla.

En aquesta novel·la l'autor fa gala de l'austeritat i eixutesa que el caracteritza i que reivindica com a instrument de veritat: El lenguaje es la herramienta máxima, el arma total para el desarrollo del ser humano. Y la precisión es fundamental para expresar de manera concisa y nítida qué es lo que sucede en el mundo y qué es lo que yo intento representar.

Amb aquesta prosa contiguda, que s'amoroseix puntualment amb tocs de lirisme, ens narra l'aventura personal del protagonista que passa de sentir-se acorralat en un context fosc i desolat del que havia volgut fugir, a anar descobrint el sentit i la llum de l'abnegació i de l'amor, de la potència i la possibilitat de realització personal que li atorga el fet d'assumir la cura dels altres, dels que tenim més a prop.

Llévame a casa és un llibre dur però molt humà, perfectament escrit i que manté el seu interès pàgina a pàgina. Una lectura molt recomanable.

No hay comentarios:

Publicar un comentario