Amb el mar de pantalla

domingo, 28 de agosto de 2022

La Lucy se'ns ha fet gran









Me llamo Lucy Barton i Ay, William! , D'Elizabeth Strout

 

 

Un nou llibre de l'Srtrout sempre és una bona notícia, un petit gran regalet per a mi.

Enguany el regalet s'ha dit Ay, William (2021) i com que hi retrobàvem la Lucy Barton - aquella dona entranyable que vam conèixer a Me llamo Lucy Barton (2016) i que ens va fer pensar tant en la mateixa autora - era obligat rellegir primer aquesta primera part, separada per algunes dècades de la protagonista i de l'autora actual. 

Però, de fet, Ay William no és la segona novel·la on apareix Lucy Barton, perquè en un altre llibre de l'autora, Todo es posible( 2017), la retrobàvem a través dels nou relats que ens descobrien el paisatge, els familiars, els amics i els coneguts de la Lucy, abans que en fugís per anar a Nova York i fer-se escriptora. Molt en l'estil de les seves Olive Kitteritge (2008) Luz de febrero (2019) - n'hi ha una breu ressenya en aquest blog el dia 30/3/2021-, la hi descobrim a través dels afers, records i sentiments d'aquells que van compartir-hi una etapa i els escenaris de la seva infantesa i joventut. Si Me llamo Lucy Barton ens dibuixava un personatge inoblidable, Todo es posible ens mostra el paisatge i la gent que la van fer com l'hem coneguda a la maduresa i com la retrobem, ara, a la primera vellesa.

Tot i ser-ne tan fan, m'adono, però, que hi ha poques ressenyes de l'Strout en aquest blog, per tant és obligat que avui hi posi quatre notes biogràfiques.

Elizabeth Strout na néixer el 6 de gener de 1956 a Portland (Maine). Va créixer a New Hampshire, en un ambient proper a les lletres ja que els seus pares eren tots dos professors d'institut. 

Es traslladà a Nova York, on va estudiar Dret i es va graduar en Gerontologia a la Universitat de Syracuse. Ja a la universitat, i després en els primers anys d'activitat professional, va començar a escriure els seus primers contes, que van anar apareixent a diverses revistes literàries de gran prestigi.

Amb la seva primera novel·la, Amy e Isabelle (1998), va obtenir el Premi Art Seindenbaum de Los Angeles Time, i el Premi Hearthland del Chicago Tribune

D'ençà de la publicació d'aquesta novel·la la seva dedicació a la literatura es va fer més estreta i va ser professora d'Escriptura Creativa a universitats com la Colgate o  la Queens, de Charlotte.

Uns anys després publicà Queda't amb mi (2006), però el gran èxit li va venir amb Olive Kitteridge (2008), que va guanyar els premis Pulitzer, Llibreter, Bancarella i Mondello i a partir de la qual es va fer una exitosa sèrie de televisió, protagonitzada per Frances Mac Dormand.

Després, van venir Los hermanos Burgess (2013) i les ja esmentades Me llamo Lucy Barton (2016), Todo es possible (2017), Llum de febrer (2019) i finalment la seva vuitena novel·la, aquesta Ay, William! (2021) que avui comentem.

Elizabeth Strout va ser finalista del Premi PEN/Faulkner i del Premi Orange i les seves obres han estat traduïdes a diverses llengües.

Actualment viu a cavall entre Nova York i Portland.

Però anem al llibre que avui vull comentar.

A Ay, William! hi trobem el temes preferits de l'autora, els que li són propis i m'enamoren: les relacions familiars, sobretot les de mare-filla  i les de parella i ex-parella. Tot, com sempre, tractat amb la senzillesa i la naturalitat, amb l'autenticitat de qui les viu en el dia a dia sense reflexionar-hi especialment, entomant-les, assumint-les en la seva grandesa i petitesa. 

Però la senzillesa no enganya ningú: Elizabeth Strout és una mestra en la introspecció psicològica i ens deixa veure els pous de tendresa, soledat i decepció que amaguem tots, encara en les situacions aparentment més normals i quotidianes. Sota l'aparença d'unes anècdotes familiars que poden resultar properes als lectors hi ha una reflexió molt profunda sobre la nostra existència i el feix de sentiments tan contrastats que caben en les relacions humanes. Segurament, per això, llegir Strout és retrobar-se amb un mateix i sentir-se reconfortada.

Amb un llenguatge planer, amb petits tocs poètics, la perícia de l'autora ens mostra una Lucy ja molt madura però igualment encantadora: sensible, solidària, insegura i en part acomplexada, amb poca autoestima, assedegada d'amor i fidel als éssers que la vida ha posat en el seu camí, fins i tot al record d'uns pares que la van maltractar i a l'ex-marit que la va enganyar.

Sap greu de tancar un nou llibre de la Strout, encara que cadascú d'ells deixa un pòsit d'humanitat que et continua acompanyat després de deixar-lo a la lleixa.

I com que aquesta autora és prolífica i regular, sempre queda el consol de pensar que aviat en tindrem un altre. Amb una deliciosa Lucy Barton ja francament velleta?

No hay comentarios:

Publicar un comentario