Amb el mar de pantalla

jueves, 10 de febrero de 2022

Corprenedor


 

Una educació, Tara Westover

Jo no titularia Una educació al relat del llarg, doloros -  i potser mai acabat - procés de reestructuració d'una personalitat devastada per la unió del fanatisme, els maltractaments físics i psicològics, la convivència amb diverses patologies mentals i l'aïllament malaltís, patits al llarg de la seva infantesa, adolèscencia i primera joventut, de l'autora d'aquesta autobiografia. 
Jo l'anomenaria L'epopeia, o El miracle, perquè encara que sigui a través d'una educació voluntària i costosa  - atès que l'escola normal li havia estat negada pels pares, mormons, més que estrictes, embogits - és un fet més que sorprenent que Tara aconseguís sortir del pou d'autodestrucció i por i arribés a doctorar-se a Cambridge.
No coneixia Tara Westover - aquest és el seu primer llibre publicat i no sé si el seu camí seguirà per la senda de la narrativa - però la lectura d'aquesta òpera prima m'ha deixat corpresa.
Per aixó, he mirat de descobrir qui és.
Tara Westover va nèixer prop de la ciutat de Clifton, a Idaho, a l'Amèrica profunda, l'any 1986, encara que es desconeix la data exacta perquè mai no va ser registrada al registre civil i no tenia certificat de naixement.
Era la setena filla - cinc germans i una germana - d'uns pare, Val i Laree Vertover - mormons radicals que abominaven de la medicina, no assistien a hospitals, prohibien l'escolarització dels fills, no els inscrivien al registre civil i pretenien viure totalment fora del sistema. La mare feia de partera no oficial i fabricava olis i essències curatives. El pare, que recollia i processava desferres, creia fermament que la fi dels temps estava al caure i es preparava per resistir a base d'amagatzemar queviures, armes i subministraments. Patia de depressions regularment.
Malgrat l'oposició dels pare i gràcies a l'exemple i ajuda d'algun germà que havia aconseguit escapar del cercle malaltís familiar, Tara va accedir als estudis als disset anys, a la Brinham Young University i, superant tots els entrabancs de no haver estat abans escolaritzada, es graduà en Art el 2008. Gràcies a un seguit de beques va poder seguir estudiant i obtingué un posgrau al Trinity College de Cambridge, l'any següent. El 2014 va aconseguir la mestria en Filosofia i es va graduar en Història, després d'una estada a la Universitat de Harvard.
Una educació és el seu primer llibre, una autobiografia que s'ha traduït a vint-i-dos idiomes, que ha estat aclamada pels lectors i la crítica i nomenada al National Book Critics Circle.  Fins al 2020 havia passat dos anys a la llista de bestsellers del New York Times i l'any anterior havia estat el llibre més sol·licitat a totes les biblioteques públiques de Nova York.
Actualment, Tara Westower, que té 35 anys, és professora universitària,  resideix a Londres i viatja per tot els món fent entrevistes, xerrades, conferències i presentacions del seu llibre. També desenvolupa una sèrie de documentals sobre les oportunitats educatives als EEUU. L'any 2019 va ser elegida per la revista Times  entre les 100 persones més influents del món.
Una educació és una història autobiogràfica valent, que va representar per a l'autora un treball intern immens, comparable al d'acabar sent una professoria universitària sense cap coneixement previ del món que li havia estat vetat. Un enorme exercici d'introspecció i d'honestedat, encara que en alguns episodis ens adverteix que hi ha més d'una versió, perquè la memòria oral traïciona i de vegades s'ha de recolzar en el testimoni dels seus germans. 
Em sembla especialment remarcable i commovedor el conflicte que acompanya tot el procés de superació personal i d'escriptura del llibre, pel que representa de lluita interna entre el desig i la necessitat d'entendre's i superar-se, de comunicar el que ha viscut per accedir a la vida que li havia estat negada, i una lleialtat, que la llasta, envers la seva família, envers el que ella havia estat i fins i tot envers el germà malalt i maltractador.
El llibre té el perfum de l'autenticitat i l'encant que un dia Charlotte Brontë va atribuir a la Veritat, quan parlava de la seva primera novel·la, amb un dels editors: Tal vegada la primera part de Jane Eyre por agradar més al públic del que vostès anticipen, perquè és veritat i la Veritat té un encant poderós.
No es pot negar que Una educació és un llibre colpidor, que dificilment et marxa del cap encara que faci setmanes que l'has tancat.
Segons les paraules de l'autora: El meu llibre és sobre si ens és permès de canviar. La primera versió de tu mateixa no és la teva única versió, i quan comences a canviar: què fas amb la gent que veritablement t'importa i que no pot acceptar aquest canvi? D'això va el llibre.
Recomanable com a testimoni d'una superació i retrat de la vida d'un grup de mormons que viuen fora dels temps i de la Terra.

 

2 comentarios:

  1. M'ha agradat molt el teu comentari i també els dos suggeriments que has fet per al títol de la novel·la; són molt encertats. Gràcies! Hi ha escenes de la novel·la que encara les tinc ben presents.

    ResponderEliminar
  2. Va ser una recomanació teva, guapa!😉🥰

    ResponderEliminar