Amb el mar de pantalla

domingo, 30 de mayo de 2021

Gaudint de la ploma contundent de John Steinbeck



 

La perla i El poni roig, John Steinbeck

Les millors sessions dels Clubs de Lectura són aquelles en què es fa evident que el llibre i l'autor proposat han agradat, han estat considerats dignes de ser recordats i, fins i tot, han deixat ganes de seguir explorant en altres títols de la mateixa ploma.

Això és el que va passar ahir al Club de Lectura d'Adults de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, l'últim de virtual, si tot va bé.

No érem gaires membres - deu, concretament - perquè el cansament i les dificultats de les pantalles desanimen a moltes persones, o perquè, com algú va apuntar, arriba el bon temps i les agendes s'omplen d'altres entreteniments - però els que hi vam ser, crec que vam gaudir molt de la més d'una hora de reunió.

El, o els, llibre/es havien agradat molt.

Alguns ja havien fet alguna lectura juvenil/acadèmica d'El poni roig, per exemple, però redescobrir-lo amb la maduresa de tantes altres lectures a les espatlles, i valorar la bellesa, dins de la duresa, dels relats va ser una nova descoberta.

Quant a La perla... una autèntica perla de la narrativa curta dins de la totalitat de la literatura universal i una mostra del realisme social, esquitxat de lirisme de l'autor californià, no ens va decebre ni espantar, malgrat la tragèdia que narra. 

Vam parlar de les similituds amb la tragèdia grega pel fatalisme determinista i pel maniqueisme entre el bé i el mal, la llum i l'ombra, de l'estil poètic i depurat de qui narra una faula que ha nascut en l'oralitat, de la mestria de la prosa, de la denúncia social i de la defensa dels més miserables en plena Depressió, del disseny tan efectiu d'alguns personatges, com el capellà o el metge, de la plasticitat d'algunes descripcions de paisatges i situacions que denoten la formació i solvència d'aquest autor com a guionista cinematogràfic, de les versions cinematogràfiques de moltes de les seves obres...

Vaig tenir la sensació, i la satisfacció, que John Steinbeck continuarà sent explorat i gaudit per alguns dels membres d'aquest Club d'amics lletraferits.

I el pròxim mes, si tot va bé, ja ens retrobarem presencialment, al pati dels llimoners de la Biblioteca, amb totes les mesures sanitàries recomanades i amb la il·lusió de veure'ns in person i de recuperar algunes cares que no han pogut participar de les sessions telemàtiques, per comentar La mida justa, de Jostein Gaarner, intercanviar recomanacions per a les lectures d'estiu i desitjar-nos unes felices i reparadores vacances.








No hay comentarios:

Publicar un comentario