Amb el mar de pantalla

sábado, 13 de noviembre de 2021

El periodista/novel·lista que ens explica la seva família

 












Retrospectiva tot esperant el tercer

A finals d'aquest mes de novembre, Rafel Nadal publica el tercer llibre que tanca la trilogia de la seva saga familiar: Quan s'esborren les paraules.
Evidentment, ens seguirà parlant de la seva família, dels seus escenaris i de la seva vida, per això, abans de llegir-lo exhaustivament - m'han demanat que el presenti, juntament amb el Francesc Marc Álvaro, el 17 de desembre - he volgut refrescar els dos primers: Quan érem feliços, la crònica de la família Nadal-Farreras, i Quan en dèiem xampany, la crònica de la família Oller, la branca materna de la mare de l'autor, i la seva expansiva indústria de taps de suro de xampany.
I quan dic crònica no ho faig aleatòriament, perquè Rafel Nadal, al menys en aquestes obres, però també en d'altres que he llegit darrerament, com Mar d'estiu, exerceix de solvent, documentat i exhaustiu cronista del seu entorn immediant, de la seva extensa família i dels seus paisatges referencials. 
Ambdós llibres tenen l'encant especial, per als lectors de més o menys la quinta de l'autor i que ens hem bellugat per coordenades semblants, de dur a la memòria objectes i costums que també han estat  presents a les nostres vides. Com els viatges a Perpinyà per comprar Duralex, els globus de paper que s'enlairaven gràcies al cotó mullat d'alcohol que els pares i avis encenien en els estiuejos familiars, les cançons de Les companyons de la chanson, les recollides de mores estivals i l'elaboració de melmelades i confitures que nodrien les taules de tot l'any, o d'altres de més reculats, però que recordem haver sentit explicar a pares i avis, com l'escàndol d'un invent tan eròtic com el bidet, fruit de la perversió gavatxa. 
També crida l'atenció l'enorme quantitat d'informació històrica, geogràfica i consuetudinària que trobem entre les seves pàgines i l'agilitat d'una narració que llisca, entreté i sovint fa somriure. 
El títol de la tercera part de la trilogia, que esperem per a ben aviat, anuncia uns temps i unes circumstàncies personals més difícils? Sigui com sigui, estic segura que continuará sent una lectura amena i interessant que els fans de Rafel Nadal llegiran amb plaer i delectança. 

1 comentario:

  1. Gràcies, Mercè! Miraré de venir a la presentació. Aquest llibre serà un dels regals de Reis.

    ResponderEliminar