Amb el mar de pantalla

jueves, 15 de julio de 2021

La calidesa de la literatura a l'entorn dels llibres


 

La biblioteca de París, Janet Skeslien Charles

A cavall entre Montana i París, aquesta escriptora, fins al moment inèdita per a mi, escriu una història d'amor als llibres, basada en la seva experiència com a directora de projectes de la Biblioteca Americana de París, que se centra en les històries que va poder recollir dels seus empleats, i que ens traslladen als mesos previs i posteriors a la ocupació nazi de la capital francesa. 


Comencem per fer quatre pinzellades sobre una autora que, segurament, és també desconeguda per a la majoria de lectors de casa nostra.
Aquesta escriptora, professora i bibliotecària  neix a la ciutat de Conrad, a Montana el 8 de maig de 1971.
Quan acaba el estudis es trasllada a Odessa (Ucraïna) per impartir classes d'anglès dins d'un programa de la Fundació  Soros. L'estada, que s'allarga dos anys, és la base de la seva primera novel·la, publicada el 2009, quan Janet Skeslien Charles ja s'ha instal·lat  a París.  Luz de luna en Odessa, que resulta un èxit internacional i que es tradueix a més de deu idiomes, narra les vicisituds d'una traductora estatunidenca afincada a Ucraïna, que es veu oblicada a treballar en una agència matrimonial online.
La seva segona novel·la, aquesta La biblioteca de París que ens ocupa, es publica el 2021, ja està prevista la seva traducció a uns vint idiomes, i , com ja hem dit, es basa en l'experiència de l'autora com a treballadora a la Biblioteca Americana de París, molts anys després dels fets que s'hi relaten.
Actualment, Janet Skeslien Charles  col·labora a les revistes  SliceMontana Noir i divideix el seu temps entre Montana i París.
La novel·la alterna dos plans narratius allunyats en el temps i l'espai i que corresponen  a les vivències de l'autora en els dos escenaris en què es desenvolupa la seva pròpia història. El primer, el de la jove bibliotecària francesa, Odile, que aconsegueix fer realitat el seu somni de treballar a la Biblioteca Americana de la seva ciutat, en els moments més convulsos de la història recent de la capital francesa, ens parla de la seva passió pels llibres, de la seva defensa heròica quan es veuen amenaçats per la crueltat del nazisme i de la seva solidaritat amb els personatges que pul·lulen pel món de la biblioteca, així com de les llums i les ombres de la seva vida familiar, del descobriment de l'amistat i de l'amor, però també de la seva capacitat de traïció i del pes de la culpa. El segon correspon al de la nena/adolescent/jove Lily, que la coneix molts anys després ja convertida en una veïna misteriosa i imprescindible, que li intentarà inculcar la importància de les decisions personals i el seu amor i confiança indestructibles en el poder dels llibres com a fars que il·luminen les més cabdals.
"¡Piensa! He visto cuervos revoloteando sobre tu cabeza." és l'advertència metafòrica que la vella bibliotecària fa a la jove impulsiva, després de viure tota una vida sota el pes d'una culpa que l'ha acompanyat secretament.
La biblioteca de París és un llibre que es llegeix amb facilitat , que resulta interessant i amè, i que compta amb el plus de la calidesa que desprèn el món dels llibres, dels lectors i de les biblioteques per a tots els que els hem fet un lloc important a les nostres vides. 
Amb tot, i sense voler fer cap spoiler, el desenllaç de la història parisenca  m'ha semblat massa apresurat i amb caps solts que li resten versemblança. És una llàstima, però aquest és un mal - les ganes d'acabar quan ja s'ha dit tot el que es volia dir - que sovint trobem en moltes novel·les. Segurament , també, en algunes de les meves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario